08 július 2023

Köszöntő

Szerző

Szeretnénk, hogy akik már régóta figyelik egyesületünk ténykedését, információt kaphassanak a háttérben lezajlott rengeteg munkáról. Magyarországon nem egyszerű valamit létrehozni, így a Metamorfózis Világbéke Emlékpark sem tartozik az egyszerű dolgok közé.
Történetéhez tartozik, hogy az 1995-ben kezdődött program 17 évi munkája veszett oda, amikor egy jogszabályváltozás (NATURA 2000 program) elvette tőlünk annak lehetőségét, hogy az első helyünkön (Bogaras hegy) felépíthessük az emlékparkot.
Miután összeszedtük magunkat és újra rendeztük sorainkat, 2012-2013-ban megalapítottuk a Metamorfózis Ezoterikus Szellemi Egyesületet. Most már formát adtunk vágyainknak, hogy újult erővel állhassunk neki a régi tervnek.
2016-ban sikerült végre sok-sok előkészítő és idegmorzsoló tárgyalás után megvásárolni Hidegkúton a Recsek hegy tetején levő 0,4 ha területű volt katonai bázist. Végre meglett a telephely, az emlékpark helyszíne. De ahogy lenni szokott, a bajok nem szűntek meg. Kiderült, hogy amit szabad az állami katonaságnak, azt nem szabad a normál halandónak. Miután védett erdőben voltunk, kiderült, hogy nem szabad építkeznünk. Elkeseredésünkön találékonyságunk lett úrrá. Nem szabd, kivéve KILÁTÓT. Nos akkor építünk kilátót. De senki nem fogadta el terveinket – nagyon szépek voltak – de nem kilátósak. Meg különben is telkünk „úszótelek” ami azt jelenti, hogy nincs útkapcsolata, így nem is lehet ráépíteni semmit. Rengeteg jogszabályi gáncs amiben folytonosan csak elestünk.
Most 2023-ban jutottunk el oda, hogy átterveztettük az emlékházat kilátóvá (plusz költségünkön), felmérettünk egy utat az erdőben (plusz költségünkön), és nekiálltunk az állammal szerződni, mert az út az állami erdőn vezetett keresztül. Az állam kártérítést akart kérni az út kialakításáért, amit megvétóztunk. Ez 1,8 millió Forint + Áfa. lett volna. Az állam elfogadta hivatkozásainkat és az általa delegált szakértő 16 oldalas kimutatása, végül is nekünk adott igazat. (plusz költségünkön)
Jelen pillanatban itt állunk, hogy megkössük a szolgalmi jogról az állammal a szerződést, azt bejegyeztessük a Földhivatalba, majd „láttamoztassuk” az újonnan elkészült „kilátó” terveit, mielőtt megadnánk a megbízást egy építési engedély megalkotására, és jöhetnek az engedélyek, önkormányzat stb.
Jelenleg 10 éve dolgozunk az új projekten, de végre valami fény látszódik az alagút végén.
Támogatóinktól, téglajegyeseinktől még egy kis türelmet kérünk, hogy reméljük nem sokára nagy zajt csapva együtt örülhessünk az építési engedély meglétének és elkezdődhessenek a turisztikai pályázatok megírásai, hogy elkezdhessük végre az építkezést.
Reméljük túljutottunk a nehezén, csak annyit tudok mondani: Isten legyen velünk!